9 gode råd

1 Spis fersk mat
Spis fersk mat når det er mulig og av så mange varianter av farge og smak som mulig. Prøv å velg minst 10 ulike mattyper om dagen. For eksempel egg, havre, nøtter og frø med banan og melk til frokost, så tunfisk, ost eller kylling med salat, grønne bønner og tomater med litt vinaigrette-dressing til lunsj, og så fisk, poteter, gulerøtter, broccoli og erter til middag. Alt nå vil du ha spist mat fra 12 forskjellige mattyper og har gitt deg selv et godt og variert inntak av næringsstoffer.

2 Tygg maten godt
Å tygge maten er første del av fordøyelsen. Mat som er dårlig tygget vil ta lenger tid å fordøye. Mange symptomer på matintoleranse kan bli betraktelig mindre om du tygger maten bedre før du svelger maten.

3 Drikk minst 1-liter vann per 35 kg kroppsvekt hver dag
Det er viktig å få nok væske i seg. Dette kan være i form av godt utvannet frukt- eller grønnsaks juice om du ønsker. Frukt- og urteteer er også et godt alternativ, eller prøv en varm drikk av kokt vann med en skive sitron eller mint i. Unngå kaffe og te, som er vanndrivende. Dette øker utdrivelsen av vann i kroppen som inneholder vitale mineraler.

4 Ta deg tid til å skrive en fem-dagers dagbok over alt du spiser og drikker
Tell hvor mange forskjellige mattyper du spiser og se om det finnes ‘vane’ mat. Det er ofte disse som lager problemer. Hvis du vanligvis har samme type mat i ditt kosthold, prøv å finne andre alternativer.

5 Unngå brent, brunet og fritert mat, og overflødig animalsk fett
Brent mat inneholder frie radikaler som kan skade cellene i kroppen. For å minske skadene trenger vi mye antioksidanter som finnes i rødvin, grønnsaker og frukt.

6 Begrens inntaket av sukker og kjemiske tilsetningsstoffer
Begrens inntaket av sukker og ferdigmat med kjemiske tilsetningsstoffer, og begrens ditt inntak av alkohol, kaffe og te. Noen ganger kan det være nødvendig å innta et raskt måltid ferdigmat, men dette bør ikke skje på fast basis.

7 Husk å få nok inntak av viktige fettsyrer
Spis nøtter, fet fisk (hvis man tåler det) tre ganger i uken og prøv forskjellige kaldpressede oljer på salaten. Du kan få tak i gresskar-, valnøtt- og linfrøolje i de fleste helsekost- og matbutikker.

8 Pass på at du får i deg tilstrekkelig med fiber og vann
Det er viktig å holde fordøyelsen i gang. Daglig inntak av fiber og vann er sunt for fordøyelsen.

9 Tren jevnlig
Hvis du ikke er vant til å trene bør du kanskje overveie en undersøkelse hos legen din først. Undersøk hva som er tilgjengelig i ditt nærområde. 50 % av bedringen i din helse kommer fra trening og 50 % fra et bedre kosthold. Ikke undervurder disse viktige faktorene. Trening holder leddene myke, styrker kretsløpet og øker fettforbrenningen i kroppen.

Legg igjen en kommentar