Kostendringer

Kostendringer: 

Hvis din test viser noen positive reaksjoner så betyr dette at du har en økt antistoff reaksjon til den gitte maten. Dette indikerer at du har en reaksjon til denne maten. Reaksjonene kan være milde, moderate eller sterke.

Så snart du får vite at du har en matintoleranse kan det være tilrådelig å fjerne de gitte matvarene fra kosten i minst 3 måneder.

Hvis testen din viser mange positive resultater kan det være en utfordring å eliminere alle disse matvarene samtidig.

Det kan da være enklere å:
a) Unngå de matvarene med middels eller sterk reaksjon.
b) Veksle mellom de matvarene som viser en mild reaksjon.

Tanken på å fjerne spesielle matvarer fra kosten, kanskje favorittretten din, kan være skremmende til å begynne med. Noen personer kan ofte føle seg dårligere i noen dager når de fjerner noen matvarer. Men selv om noen matvarer kan være vanskelig å gi slipp på er det viktig å ikke gi opp.

Når du fjerner noen matvarer fra kosten din må du prøve å erstatte disse med andre. Ofte er det flere alternativer enn du først tenker deg. I menyen til venstre vil du finne mer informasjon angående de mest vanlige reaktive matvarene.

Å oppdage at du har en reaksjon til noen matvarer er ikke verdens ende. Det er bare starten på et endret kosthold. Du vil mest sannsynelig oppdage at ved å fjerne de matvarene du har problemer med så vil du få et bedre liv, fritt for de symptomene du har slitt med i årevis.

Før du legger om 

Ernæring og helse går hånd i hånd og det er noen enkle regler du bør følge før du endrer ditt kosthold.

* Hvis du har en sykdom, er gravid eller bruker medisiner er det tilrådelig å diskutere dine kostholdsendringer med en lege.

* Planlegg og organiser dine måltider på forhånd. Samle matoppskrifter som ikke inkluderer mat som du reagerer på. Planlegg dine innkjøp.

* Lær deg å kjenne de matvarene du kan spise. Selv om du har en reaksjon til noen få matvarer så vil det være mange du ikke reagerer på. Fokuser på de matvarene du kan spise. Fokuser på det positive; på all den gode maten du kan spise.

* Når du fjerner noen matvarer fra kosten; prøv å erstatte dem med annen mat fra samme matgruppe som ikke viser noen reaksjon.

* Fortsett med å unngå en mattype hvis du har indikasjoner på at den har en negativ effekt på deg, selv om den har negativt utslag på din test.

* Lær deg å kjenne hvilke produkter som inneholder de matvarene du reagerer på. Mange ferdigretter og sauser inneholder en mengde ingredienser som det ikke nødvendigvis er opplagt at er der. Sjekk alltid etiketten og innholdsfortegnelsen.

* Et sunt og variert kosthold er viktig. Ved å ha et variert kosthold vil du redusere risikoen for ytterligere intoleranse.

Balansert kosthold 

Hvis din matintoleransetest indikerer et økt nivå av antistoffer for noen matvarer, så bør du unngå disse matvarene for minst 3 måneder og da forvente en reduksjon av symptomene.

Ved å fjerne de matvarene som du reagerer på vil du få muligheten til å revurdere din livsstil og dine matvalg. Det kan være at du ønsker å snakke med en terapeut eller kostholdsspesialist for å vurdere ditt kosthold og identifisere eventuelle matgrupper som mangler eller som det er for lite av. Det er viktig med et variert kosthold.

Her er noen av de mest vanlige matvarene man kan reagere på er ku-melk, hvete, egg, gjær, og soya.

Legg igjen en kommentar