Lekk tarm

Tarmfunksjonen:

Tarmen har den paradoksale doble funksjonen av å være et absorberende legeme, så vel som en barriere mot penetrasjon av skadelige forbindelser og makromolekyler. Begge disse funksjonene kan bli forstyrret av ulike mekanismer som f.eks. betennelser, oksidativt stress, dysbiose, bakteriell overvekst og mat proteiner.

Det kan føre til lokale symptomer som oppblåsthet, rumling, smerter, forstoppelse, diaré og ubehag samt mer systemiske problemer som trøtthet, eksem og leddsmerter. En nøyaktig vurdering av tarmfunksjonen er derfor svært verdifull i en skreddersydd behandling.

Tarmens absorpsjonsmekanismer er ganske komplisert. Enkelt beskrevet er det omtrent tre porestørrelser i tarmslimhinnen. De minste porene er funnet på den ytre delen av tarmtottene, den største ligger i krypten (nederst)ved tarmtottene og mellom dem sitter de mellomstore porene. Disse porene er laget av «Tight Junction/Stramme forbindelses» proteiner og regulerer transport og absorpsjon av molekylene. Små molekyler som monosakkarider (enkle sukkerart), overføres gjennom de små porene, der større molekyler som disakkarider (doble sukkerart) kun

kan fraktes gjennom større porer. Denne grunnleggende kunnskapen er evidensbasert grunnlag for analyse og forklarer hvorfor du kan lese verdifull informasjon om tarmens integritet og funksjonalitet på basis av konsentrasjoner av sukkerartene i en enkel urinprøve.

 

scale_396_264;donotenlarge

           Bilde av intestinal microvilli:

Legg igjen en kommentar