Matintoleranse

Matintoleranse:

Den sammensatte måten av maten vi spiser berører vårt daglige liv, og er et område vi har blitt gradvis mer oppmerksomme på. Diagnostisering av symptomene, som ofte arter seg som «uforklarlige», er ofte vanskelig. Eksaktmat har flere tester for matintoleranse.

Mennesker som har symptomer på matintoleranse blir ofte fortalt av legestanden eller gjennom media at tilstanden deres bare er noe de innbiller seg, eller så blir de behandlet for symptomene i stedet for årsaken. Vi vil her forsøke å besvare noen av dine spørsmål om matintoleranse og forklare fordelen av å ta en matintoleransetest av CNS. Selv om en matintoleranse ikke er livstruende skal man aldri undervurdere dens betydning for helsen. Personer som lider av matintoleranse kan i vesentlig grad få redusert deres evne til å leve et normalt og sunt liv.

Antall personer med matintoleranse er meget stort. Det er antatt at så mange som 45 % av oss kan være berørt. Mange med matintoleranse opplever flere symptomer. Symptomene kan ofte være uklare og selve årsaken – mat vi spiser – blir ofte ikke riktig diagnostisert. Den syke føler seg ofte utilpass, oppblåst og trett hele tiden. Eksaktmat har flere tester for matintoleranse.

Matintoleranse er en unormal reaksjon på spesielle matvarer. Denne unormale reaksjonen – symptomene – kan vise seg på mange forskjellige måter. Noen mennesker vil ha et symptom som f.eks. sterk hodepine, mens andre vil være så uheldige å oppleve irritabel tarm syndrom, lekk tarm, migrene, reumatiske lidelser, kløe eller pusteforstyrrelser.

Å oppdage at maten du spiser er en årsak til symptomene du opplever er ikke alltid like enkelt. I motsetning til matallergi, kommer symptomene på en matintoleranse først timer, eller til og med dager, etter eksponering. Mange med matintoleranse har hatt dette i lang tid, kanskje hele livet, uten at de har vært klar over det.

En enkel test kan hjelpe deg på riktig vei.

Matintoleranse er ikke det samme som matallergi.

I dagligtalen er det vanlig å forveksle matintoleranse og matallergi. En klassisk matallergi, som f.eks. allergi for peanøtter eller skallfisk, kjennetegnes vanligvis med en umiddelbar og sterk reaksjon av immunforsvaret.

Symptomer på matallergi kan være nysing, utslett, hud-irritasjon, svelling, dryppende nese, tretthet, diare og oppkast. Normalt opptrer symptomene rett etter at man har spist eller kommet i kontakt med mat som man er allergisk mot, selv om de kan være forsinket med opptil to timer.

Matallergi er forholdsvis sjeldent. Bare 2,5 % av befolkningen har blitt diagnostisert med denne tilstanden. De vanligste matvarene som skaper allergi er nøtter, egg, melk, fisk og skalldyr.

Når man blir eksponert for matvarer man er allergisk mot reagerer kroppen med å lage spesielle antistoffer (IgE) for å bekjempe allergenene som finnes i disse matvarene. Neste gang man spiser denne maten trigger dette en respons fra immunforsvaret som resulterer i at kroppen produserer bl.a. histamin. Allergiske reaksjoner kan variere betydelig i grad og kan være dødelige.

Legg igjen en kommentar